Versterk je online identiteit met inspirerende merkblogs

YES! Je bent zover. Tijd om aan de slag te gaan en de identiteit van jouw bedrijf effectief te verweven in alles wat je doet. Zo ook in merkblogs waarmee je de online identiteit van jouw merk kunt gaan (be)vestigen. Maar waar begin je?

Zoals je natuurlijk wel weet ben je niet de enige die zich verdiept in het opbouwen van een sterk merk. Maar ik blijf het zeggen; er is er maar één zoals jij! Wees daar dus ook trots op en draag dat uit naar je doelgroep.

Een verlenging van je merkidentiteit

“Merkblogs? Ja, klinkt leuk… Maar waar moet ik dan over gaan schrijven?” Het is een vraag die ik van veel ondernemers krijg. Mijn antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde: alles wat binnen jouw branche relevant, interessant en herkenbaar is. Geef je eigen sausje mee en laat zien wat je in huis hebt! Het draait er namelijk vooral om dat je deze merkblogs ziet als de verlening van jouw merkidentiteit. Merkblogs kunnen namelijk extra kracht aan de kernwaarden van jouw merk geven, mits je dit op een passende manier inricht natuurlijk.

Be proud!

Omarm de kennis die je in huis hebt of zorg dat je meer kennis binnenhaalt. Deze kennis kun jij namelijk, toegepast op jouw branche en/of merk, volop verspreiden. Daarom zijn merkblogs ook zo’n fijne tool! In deze merkblogs kun je namelijk alles kwijt wat maar met jouw merk, diensten, producten of observeringen in of rondom je branche te maken heeft. Zolang het maar past binnen de identiteit en online strategie die jij voor jouw merk bepaald hebt. Wees trots op wat je in huis hebt, ergens van vindt of gewoon aan je doelgroep te vertellen hebt.

Frosje homepage telefoon

Een doel voor ogen

Door middel van merkblogs kun je de beoogde status van jouw merk behalen op de lange termijn behoorlijk versterken. Dit gaat niet over één nacht ijs, je moet hier dus zeker tijd en moeite in investeren en dit ook volhouden.

Begin met het bepalen van het doel van deze merkblogs. Wil je dat men jou ziet als de expert, de inspirator, de doener, de leukerd of bijvoorbeeld de eerlijkheid zelve binnen jouw branche? Zoek een status waarmee jij je kunt onderscheiden van het gros en je opvalt in die online wereld. Onthoud ook hier: er is er maar één zoals jij, pak dat gegeven met beide handen aan!

Maak het herkenbaar

De kracht van een sterke merkblog zit hem in de herkenbaarheid. Begin daarom altijd met een probleem of uitdaging waar de lezer zich in kan herkennen. Jij bent desalniettemin de expert als het gaat over jouw product of diensten. Perfect dus als jij zo’n probleem of uitdaging kunt oplossen. Of de lezer handvatten kunt bieden om dit eigenhandig te doen. Een beetje zoals ik nu doe voor jou! 😉

Nooit meer broodjes aap

Als sterk merk wil je dat de doelgroep zich met jouw verhaal kan identificeren. Om serieus genomen te worden en de aandacht op jouw merk te vestigen is het dan ook van groot belang dat je transparant en waar communiceert. ‘Broodjes Aap’ zijn in dit geval dus uit den boze. Mits je dit in jouw strategie kunt plaatsen en het toegevoegde waarde biedt voor je merk. Zo niet, dan is dit gevaarlijk water om je in te bevinden. Ik adviseer je dan ook hier zo ver mogelijk bij uit de buurt te blijven. Blijf bij je kennis en breidt dit uit, of schakel een professional in om jouw verhaal te vertalen.

Frosje homepage dreams

Neem de lezer mee

Via een merkblog wil je de lezer meenemen in jouw merkverhaal, jouw bevindingen of bijvoorbeeld ontwikkelingen in de branche. Zorg dus dat jouw merkblog goed, lekker en gemakkelijk leesbaar is. Alles om de lezer zo lang mogelijk vast te houden en helemaal in jouw verhaal op te laten gaan.

Opsmuk, gekke quotes en gekke plaatjes kun je bij een sterke merkblog echt weglaten. Het verhaal is namelijk precies waar je de lezer mee wilt raken. Je wilt dat men jou onthoudt, over jouw verhaal nadenkt en in een ideale wereld ook nog een deelt met vrienden of kennissen. Daarom is het ook zo belangrijk een doel voor je merkblogs te stellen: wat wil je bereiken?

Sluit af met een actie

Afsluiten met een actie wil niet direct zeggen dat je iets moet weggeven, korting moet verstekken of gekke dingen hoeft te doen. Een actie kan ook betekenen dat je de lezer eens terugbelt met een advies op maat, zij je een mailtje kunnen sturen voor meer informatie of de merkblog direct met hun kringen kunnen delen. Een actie is wat dit betreft dus iets klikbaars waar een actie aan hangt.

Om af te ronden…

Wat moet je dus onthouden bij het schrijven en verspreiden van een merkblog? Wees trots op wat je weet, wie je bent en wat je vindt. Jouw lezers kunnen zich daar (als je goed target) mee identificeren en herkenbaarheid is key! Houd ook altijd het doel van je merkblogs voor ogen en schrijf vanuit je hart, met je lezer in gedachten. What’s in it for them? Zo neem je hen mee door het verhaal wat voor hen zo herkenbaar is. Al helemaal wanneer dit geen broodje aap en direct toepasbaar is.

Frosje branding merkblogs

Ik ben heel benieuwd of jij deze tips direct gaat toepassen. Maak een planning en zorg bijvoorbeeld maandelijks voor een nieuwe merkblog op je website/LinkedIn/blogpagina. Hoe je dit het beste in kunt richten om ook de vindbaarheid van je merk te vergroten? Dat vertel ik in een nieuwe inspiratiemail!

Wil je meer weten over het schrijven van relevante, interessante en herkenbare merkblogs? Neem dan geheel vrijblijvend eens contact op met Frosje! Ik help ondernemers graag op weg.


Maandelijkse inspiratie in je mail? Dan kun je je inschrijven voor de Frosje inspiratiemails. Vind je er niks aan? Dan kun je je bij iedere mail ook direct weer uitschrijven, maar daar gaan we natuurlijk niet van uit!

Even geduld…
Yes, gelukt! Je bent ingeschreven.