Ojee… Google laat je website steeds vaker links liggen!

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: doorgaan zoals je nu op traditionele wijze bezig bent met SEO gaat niets opleveren voor je online vindbaarheid. Een moeilijke (of misschien wel nog moeilijkere) tijd voor je website breekt aan. Google gaat namelijk steeds meer antwoorden zelf geven en stuurt bezoekers steeds minder vaak door naar websites van derden. Shit!

Ja, je leest het goed. Google wordt steeds meer een antwoordmachine dan een zoekmachine. Waar eerst nog gebruik werd gemaakt van featured snippets, waarin een antwoord te lezen is met link naar de bron, zien we sinds 2017 steeds vaker de Google Knowledge Graph naar voren komen. Deze Knowledgde Graphs nemen de snippets sindsdien in een razendsnel tempo over en linken niet door naar websites van derden.

Geen keuze meer

Frankwatching zegt daar over: “Wat we zien gebeuren, is dat de zoekmachine voor het eerst in de geschiedenis verschuift naar een antwoordenmachine. Het grootste verschil. Een zoekmachine biedt de gebruiker keuzes aan. Iemand zoekt ergens naar en krijgt 10 antwoorden terug waarbij Google eigenlijk zegt: ‘wij denken dat deze keuzemogelijkheden voldoen aan jouw vraag. Neem eens een kijkje op deze websites en je vindt hopelijk wat je zoekt.’ De antwoordenmachine doet dit niet. Er is geen keuze, of de keuze ligt niet voor de hand. Er wordt slechts één dominant antwoord gegeven en deze wordt gepresenteerd als dé bron van waarheid.”

Mocht je je afvragen wat voor effect dat heeft, let dan goed op. Via desktop klikken maar liefst 30% van de gebruikers niet meer door naar een website. Die 30% verlaat de zoekmachine dus niet om antwoord op een vraag te krijgen. Op mobiele apparaten ligt dat cijfer nog een stukje hoger. Van alle mobiele bezoeker klikt namelijk ruim 55% anno 2019 niet meer door naar een website! Handig voor de gebruiker zou je denken, maar hier lees je waarom we op deze manier misschien niet meer op de betrouwbaarheid van Google’s informatie kunnen rekenen.

Google blog Frosje

Grab Google by the …

Wat kun jij als ondernemer nu doen om jouw website niet aan deze veranderingen ten onder te laten gaan? Ten eerste: tijd en moeite investeren en je koppie erbij houden! Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Dit geldt natuurlijk over de gehele breedte. SEO is geen aparte strategie, het is een onderdeel van je algehele online strategie. Je positionering, contentmarketing en marketingstrategie hangen hier allemaal mee samen.

#1 Neem het heft in eigen handen!

Zoals ik altijd al graag zeg: Maak werk van je merk! En geldt nu alleen nog maar sterker. Bouw aan fans van je eigen merk en website. Laat je volgers zien wie jouw merk is en waar het voor staat. Dit alles natuurlijk op een manier die bij hen (jouw ideale klanten) past. Ga voor dat inschrijfformulier op je website. Tien nieuwe fans in e-mailadressen zijn uiteindelijke vele malen meer waard van 1000 volgers op social media. Die e-mailadressen hebben zich namelijk met oprechte interesse ingeschreven en willen maar al te graag meer van je horen. Een sterk en trots merk is dus echt the way to go!

#2 Focus op klikvolume

Vaak zet je in op zoekwoorden die veel ingetikt worden. Bij organische verspreiding pak je dat sowieso al anders aan, toch moet ook eenieder die hier niet aan wilde toegeven de aanpak onder de loep leggen. Door te focussen op zoekwoorden met een lager zoekvolume vergroot je namelijk het organische klikvolume. Er zijn verschillende software die je inzicht geven in het klikvolume van zoekwoorden. In het artikel waar deze post op geïnspireerd is lees je daar meer over.

#3 Houd van je merk en je bezoekers

Wat op een andere website werkt, hoeft niet perse voor jou te werken. Zorg er dus voor dat je gedegen onderzoek doet naar wat wel en wat niet werkt voor jouw merk. Wees bereid om te luisteren naar bezoekers, neem interviews af en ga aan de slag met gebruikerstests. Alleen zo kun je jouw website zo inrichten dat hij perfect bij jouw ideale klant past!

#4 Kies slimme PR boven linkbuilding

Linkbuilding is voor velen een echte uitdaging. Andere websites zo ver krijgen naar jouw website te linken en andersom. In deze tijd van verandering kost wachten op antwoord of pushen van mogelijkheden gewoon te veel tijd en moeite. Daarom kun je beter investeren in slimme PR. Toffe acties die jouw merk in het daglicht zetten en je onderscheiden van de anderen. Daar wordt echt wel over geschreven!

Het is misschien even schrikken, maar organisch verkeer is nog altijd enorm waardevol en daar moet je op focussen. Dat zal in de toekomst niet snel veranderen, op de lange termijn komt de weegschaal weer in balans. Wil je hele artikel lezen? Peijke Jansdaal van Sterkon schreef het artikel dat mij inspireerde jou meer te vertellen over deze ontwikkelingen. Je leest het hier op Frankwatching!


 

Kom je er niet uit? Dan staat Frosje natuurlijk voor je klaar!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s